Over Waarde Het blog voor de financieel adviseur
Pensioen door Maurik de Groot

1, 2, 3, … opgelost?

Binnenkort zal ‘Pensioen 1-2-3’ de startbrief definitief gaan vervangen als middel om deelnemers duidelijk te maken hoe ze ervoor staan met hun pensioen. Wederom een nieuw initiatief om te proberen het pensioenbewustzijn van de deelnemers te vergroten. Gaat het deze keer wel lukken?
Veel initiatieven
Met de invoering van de Pensioenwet werd beoogd om “meer transparantie, meer zekerheid en meer kennisoverdracht” te krijgen. “Transparantie” is zeker verbeterd, in ieder geval bij de verzekerings- en (later de) PPI aanbieders. We zijn onder andere van bruto- naar netto producten gegaan, met vaste bedragen in plaats van percentages. Bij pensioenfondsen is nog steeds onduidelijk welke kosten exact in rekening worden gebracht per deelnemer. Ook bij Pensioenfondsen is inmiddels duidelijk dat “zekerheid” niet bestaat en dat de communicatie daarover vanaf de jaren 90 niet altijd de schoonheidsprijs heeft verdiend. De lage rente doet de rest. Veel werkgevers en werknemers begrijpen nu dat beleggen noodzakelijk is om voldoende pensioen op te bouwen. Al is hier zeker nog zendingswerk te verrichten. En dan “kennisoverdracht”: veel artikelen in de Pensioenwet waren daarop geënt. Dat heeft zeker gezorgd voor meer middelen om tot overdracht te komen. En toch blijkt keer op keer uit onderzoek dat deelnemers nauwelijks geïnteresseerd zijn in hun pensioen. Van overdracht is het dus niet gekomen.

“Deelnemers voelen nog steeds niet genoeg urgentie om met hun pensioen aan de slag te gaan”

Teleurstellend resultaat
Met nieuwe initiatieven zoals ‘mijnpensioenoverzicht.nl’ en nu ook ‘Pensioen 1-2-3’ moeten nieuwe stappen worden gezet. Prima initiatieven, maar ze zullen het probleem niet oplossen. En niet alleen omdat ‘Pensioen 1-2-3’ in de praktijk nog niet zo eenvoudig te begrijpen zal zijn als de naam doet vermoeden.  Maar wel omdat daarmee het kernprobleem niet wordt opgelost. En dat is dat deelnemers nog steeds niet genoeg urgentie voelen om met hun pensioen aan de slag te gaan. De eigen verantwoordelijkheid ontbreekt. Dus verwacht ik dat het resultaat van de invoering van ‘Pensioen 1-2-3’ opnieuw teleurstellend zal zijn.
Hoe dan wel?
Dat pensioen een favoriet onderwerp op verjaardagen zal worden, is wellicht wat ambitieus. Maar er kunnen zeker stappen worden gezet om mensen meer bewust van hun pensioen te maken. Daarvoor moet eerst de verplichtstelling worden afgeschaft. Hierdoor zullen werkgevers samen met de medewerkers bewust moeten kijken bij wie ze de pensioenregeling willen onderbrengen. Maar daarmee zijn we er niet. Op dit moment is, ook in de verzekerings- en de PPI markt, pensioen te veel een “feestje” voor de werkgever. Ook veel pensioenadviseurs richten hun communicatie met name in op deze groep. Daar zitten immers de beslissers.

“Dat pensioen een favoriet onderwerp op verjaardagen zal worden, is wellicht wat ambitieus.”

Er is winst te behalen door u. U bent degene die werkgevers en werknemers kan overtuigen van het nut van een goed pensioen. Middels 1-op-1 sessies tot centrale presentaties. Dat zal gaan zorgen dat ook werknemers de arbeidsvoorwaarde pensioen meer gaan waarderen en zich stapje voor stapje bewust gaan worden van de eigen verantwoordelijkheid voor een goed pensioen.
Op welke manier vergroot u het pensioenbewustzijn bij deelnemers?2 gedachten over “1, 2, 3, … opgelost?

 1. Maurik

  Dank je wel voor je reactie Edwin! En idd de wetgever en de pensioensector hebben nog flink wat stappen te zetten naar echte eenvoud!

  Reageren
 2. Edwin Nijenhuis

  Ik preek niet voor eigen parochie Maurik, maar heb het al eens eerder verkondigd. Door voor 2 simpele verzekeringen tegen kort en lang leven, een arbeidsvoorwaarde te maken met veel fiscale voetangels en klemmen is pensioen steeds een suboptimaal en vooral onbegrijpelijk product, naast de 1e en 3e pijler. We pochen hier op ons pensioenstelsel, wordt internationaal geroemd, maar kennelijk houden alle stakeholders elkaar stevig in de houdgreep om ook maar iets fundamenteels te veranderen aan dit bizarre bouwwerk. Eigenbelang vanwege een belangrijke adviesmarkt?. En omdat we onszelf zo goed vinden, veranderen we maar moeizaam dit gebouw, dat aan geen sterveling fatsoenlijk is uit te leggen. Ook mevrouw Klijnsma doet verwoede pogingen om pensioen eenvoudig op de kaart te zetten, bijgepraat door vele stakeholders. Beetje eigenwijs van mij – maar daarom preek ik niet voor eigen parochie (alhoewel doorlezen tot het eind) – voeg 1e, 2e en 3e pijler samen tot 1 verplichte volksverzekering zoals de zorgverzekering. Iedere 3 of 5 jaar een nieuw keuzemoment voor een uitvoerder, welke keuze uit de huidige pensioenfondsen, verzekeraars, PPI’s, APF-en, bancaire aanbieders, beleggingsinstellingen kan worden gemaakt in vrije concurrentie met gelimiteerd marketingbudget, geen fiscale verschillen meer tussen 2e en 3e pijler (kunnen achteloze ZZP-ers hun gaten ook inhalen over meer dan 7 jaar), geen franchises meer, AOW voortaan kapitaal gedekt, omdat we de AOW-dekking niet echt aan politici kunnen overlaten is wel gebleken. Door elk jaar een aparte nota te sturen aan de pensioengerechtigde (doet pijn en dringt goed door in het lymbisch brein van de niet in beweging te brengen mens) voor de kosten van de uitvoerder (want op rendementen wordt nauwelijks gelet, laat staan risico’s), komt men wel in beweging (en dat weten we als adviseurs sinds het provisieverbod maar al te goed, want een nota doet pijn (en geeft reactie) en onzichtbare kosten want ‘gratis’ zijn fijn). Zo simpel geef je de goegemeente een schop onder zijn …
  Je hebt een Alexander (de Grote?) nodig om deze Gordiaanse knoop door te hakken. Die heb ik nog niet gezien. En als het zover is hebben vele adviseurs een vette kluif aan de financial planning van een betrokken publiek met een simpel uit te leggen regeling: een verzekering tegen kort en lang leven, waarin je al of niet kunt beleggen. En tot die tijd modderen we gewoon verder met het huidige 3-pijler-gedrocht.

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *