Adviseur

Kwartaalbericht 2 Robeco Life Cycle fondsen

14 juli 2022

Scildon biedt zes Life Cycle fondsen aan van Robeco. In dit artikel geeft Robeco zijn visie over de economie en beleggen en de prestaties van de Life Cycle fondsen.

Het groeitempo van de economie is in het tweede kwartaal van 2022 aanzienlijk vertraagd. Deze vertraging was ook merkbaar in het vertrouwen van zowel consumenten en producenten, dat de afgelopen periode is gekelderd. Positief is, de relatief hoge spaarquota. Deze buffer lijkt voldoende om de consument door deze moeilijk periode heen te helpen. In Europa zijn de kansen op een recessie toegenomen, dit komt met name door de onzekerheid over de energievoorziening, als gevolg van de sancties die de EU aan Rusland heeft opgelegd.

Gedurende het tweede kwartaal verschoof de aandacht van de markt geleidelijk van vrees voor inflatie naar angst voor recessie. Deze angst werd gevoed door tegenvallende macro-economische cijfers. Ook verzwakten een aantal cyclische marktindicatoren zoals de koperprijs. De koperprijs wordt gezien als een barometer voor de economie. Deze omgeving van afnemende groei en stijgende inflatie is heel ongunstig geweest voor de meeste beleggingscategorieën. Net als in het eerste kwartaal waren er in het tweede kwartaal weinig beleggingscategorieën die veiligheid boden. De MSCI Wereld index, een proxy voor de wereldwijde aandelenmarkten, daalde 15,1%, ook de wereldwijde staatsobligatie-index eindigde het kwartaal 4,8% lager.

De Robeco Life Cycle fondsen sloten het tweede kwartaal met een verlies af. De rendementen varieerden tussen de -6,44% en -10,95%. Ook in het tweede kwartaal stonden de aandelenmarkten fors onder druk. De steeds verder stijgende inflatie, zorgde ervoor dat centrale banken wereldwijd de rente verhoogden of hintten op het verhogen van de rente. Dit leidde ertoe dat ook obligaties waarde verloren. In een omgeving waarin zowel aandelen als obligaties waarde verliezen hebben de Life Cycle fondsen het moeilijk.

Terug naar overzicht