Vermogensopbouw

De beurs in 2017

Theo Krins

Het jaar 2016 is bijna weer voorbij en vermogensbeheerders beginnen momenteel weer met terugblikken op dit jaar en ze spreken hun beursverwachtingen uit over het jaar 2017 en verder.

Brexit

Voor beleggers was 2016 best een turbulent jaar. Zeker toen de Engelsen onverwacht voor een Brexit kozen was het best even heel spannend op de beurs. De dag dat de uitslag bekend werd, was ik aanwezig op Beursplein 5 om een presentatie te verzorgen. Ik heb heel wat keren naar de koersen op de internationale beurzen gekeken, want de daling van de koersen ging toen even heel hard.
Op macro economisch gebied werd dit jaar een groeivertraging verwacht en die verwachting is ook uitgekomen, de Amerikaanse economie bleef echter wel groeien. Daarnaast was er een algehele somberheid die de beurs tijdelijk in haar greep hield. Inmiddels is het sentiment redelijk neutraal en de laatste weken zelfs positief. De beurs staat inmiddels flink hoger dan de slotstand in 2015 (441,82).

“Beleggen in aandelen is de enige reële optie als je een aantrekkelijk rendement wilt maken”

Aandelen

De vraag is nu wat in 2017 de impact is van de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ook is het belangrijk wat de rente gaat doen. Met de huidige lage rente zullen we niet langer de rendementen op obligaties gaan zien die we de laatste tien jaar hebben gehad.
Het is niet te verwachten dat de (spaar)rente snel gaat stijgen, waardoor sparen ook niet veel zal opleveren.
Op basis hiervan zou je kunnen concluderen dat beleggen in aandelen de enige reële optie is als je een aantrekkelijk rendement wilt maken. Of dat werkelijk zo is hangt natuurlijk af van de ontwikkelingen op de beurs. Robeco concludeert dat de arbeidsmarkten sterker zijn geworden en de werkloosheid onder het lange termijn gemiddelde ligt. Dat zijn positieve signalen en Robeco heeft daarom het basis scenario voor aandelen verhoogd voor de komende 5 jaar van 5,5% naar 6,5% per jaar.

AEX

Er zijn analisten die verwachten dat de AEX de komende tijd omhoog zal kruipen naar wellicht zelfs de 500. De vraag is altijd hoe reëel die verwachtingen zijn, omdat bij ieder signaal dat de rente omhoog gaat de markten het gevaar lopen flink te corrigeren. Daarnaast is er de nodige financiële en politieke onrust.

Glazen bol

De markten laten zich gewoon niet voorspellen en daarom kan uw klant de beleggingen het beste zo breed mogelijk spreiden. Hij moet vooral niet gaan timen. Het effect daarvan is op lange termijn gering en het is zelden succesvol. Beleg gewoon iedere maand op een vaste datum een vast bedrag. Dat blijkt in de praktijk meestal de beste methode.

“Keuzes maken vanuit een financieel plan geeft uw klant rust én naar verwachting een aantrekkelijk rendement.”

Actief of passief

Als beleggen past bij uw klant is het verstandig om samen met hem een beperkt aantal beleggingsfondsen te selecteren, die een goede combinatie bieden tussen een laag risico en een goede performance .
Samen kunt u besluiten daarbij te kiezen voor passieve (index)fondsen. Deze fondsen hebben het voordeel dat ze heel breed gespreid beleggen en dat de kosten veelal laag zijn. Toch kunnen ook actieve fondsen interessant zijn. Als de markten namelijk meer onzeker worden of zijwaarts bewegen kan actief beleggen net het verschil maken tussen een matig en goed rendement.

Financieel plan

Voorkom dat uw klant impulsieve besluiten neemt als het om keuzes gaat voor het laten renderen van het vermogen. En schakel de emotie zoveel mogelijk uit. Keuzes maken vanuit een financieel plan op basis van een nuchtere afweging en vanuit een lange termijn perspectief, geeft uw klant rust én naar verwachting een aantrekkelijk rendement.

Reacties zijn gesloten.

Terug naar blog
Theo-Scildon
Theo Krins Salesmanager Particulier

Sinds 2005 werkzaam bij Scildon. Verantwoordelijk voor het aansturen van accountmanagers en het trainen van adviseurs op het gebied van vermogensadvies. Sinds 1986 werkzaam in de financiële branche in diverse functies. Diverse bancaire en assurantie diploma’s behaald.