Kan je met jouw lijfrente-uitkeringen jouw hypotheek aflossen?

Met een lijfrenteverzekering of lijfrente bankspaarrekening bouw je kapitaal op. Je betaalt een lijfrentepremie. Deze premie wordt belegd en rendeert. Van dit opgebouwde lijfrentekapitaal moet je op een later moment lijfrente-uitkeringen aankopen. Deze lijfrente-uitkeringen kan je zien als aanvullend pensioen.

Lijfrente afkopen of periodiek laten uitkeren?

De premies die je hebt betaald voor een lijfrenteverzekering of lijfrente bankspaarrekening bij een bank of verzekeraar zijn onder voorwaarden aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Van de Belastingdienst krijg je dus een deel van de door jouw betaalde inleg terug. Dat betekent wel dat er fiscale regels zijn voor wanneer het kapitaal vrij komt. Als jouw lijfrentekapitaal vrijkomt is het niet toegestaan deze in een keer uit te laten keren. Je moet hier periodieke uitkeringen voor aankopen. In de meeste gevallen is dit vanaf 65 jaar of bij het bereiken van de AOW-leeftijd met een minimale looptijd van vijf jaar.

Wanneer je het lijfrentekapitaal in een keer opneemt, is er sprake van afkoop. Dit betekent dat je loonheffing betaalt, waar ook nog 20% revisierente (boete) bovenop komt. Op deze manier houd je niet veel over van de opgebouwde waarde en is deze optie meestal niet interessant. Het afkopen van jouw lijfrentekapitaal kan alleen interessant zijn als jouw afkoopsom lager dan € 4.404 (2019) is of wanneer je een zogenaamde oud-regime verzekering heeft. Je betaalt dan wel de loonheffing over het lijfrentekapitaal, maar geen revisierente van 20%.

Uw hypotheek aflossen met lijfrente-uitkeringen

Je kan met jouw lijfrente-uitkeringen je hypotheek aflossen. Wanneer je extra aflost op jouw hypotheek kan dit interessant zijn omdat je hypotheekschuld af neemt. Als jouw AOW en eventueel werkgeverspensioen voldoende zijn om van rond te komen kan je jouw lijfrente-uitkering gebruiken om je hypotheek extra af te lossen. Dit kan met name handig zijn wanneer je nog een hoge hypotheekschuld of hypotheekrente heeft. Voordeel hiervan is dat jouw hypotheekschuld daalt en je maandlasten daardoor ook dalen, terwijl je toch (in de opbouwende fase) gebruikt heeft gemaakt van de aftrek van de lijfrentepremie.

Wil je graag weten wat het beste past bij jouw persoonlijke situatie? Neem dan contact op met een financieel adviseur bij je in de buurt.